ecolodge

Over Calathea lodge


Calathea Lodge is te vinden in het rustige Dos Bocas, een dorp omringd door heuvels 8 kilometer van Hatillo. Met een bezoek aan onze lodge heb je de kans om even uit het drukke toeristische circuit te stappen en om op te gaan in het pura vida-leven dat hier heerst. De lodge ligt aan de rivier die door Dos Bocas stroomt en bestaat uit ons huis, een terras en twee lodges. Het verblijf en alle activiteiten zijn er op gericht optimaal te genieten van de natuur. Door de kleinschaligheid van onze lodge hebben we de kans onze gasten onze volledige aandacht te geven en is de impact op de omgeving klein. We proberen zoveel mogelijk planten en bomen te planten die voedsel produceren voor de dieren in onze omgeving. De natuur stellen we centraal in onze manier van werken. We streven ernaar zoveel mogelijk biologisch afbreekbare producten te gebruiken, de eieren komen van onze eigen kippen en we kopen andere producten zoveel mogelijk lokaal in.

Over Dos Bocas


Dos Bocas is 65 jaar geleden ontstaan. De eerste bewoners vestigden zich hier omdat ze ontdekten dat de grond vruchtbaar was voor het verbouwen van rijst en diverse groenten. In het begin was het alleen mogelijk om Dos Bocas te voet te bereiken, later werd het mogelijk om er ter paard te komen. Om inkopen te doen moesten de bewoners, te voet of ter paard, naar Platanillo. Ter paard duurde het 6 uur om er te komen. Later is er een pad gekomen en was het mogelijk om het dichterbij gelegen Hatillo te bereiken. Het was nog steeds wel een uitdaging, vooral doordat de rivier een aantal keer overgestoken moest worden. Het bleef rustig in Dos Bocas tot 25 jaar geleden. Er kwam een piek in het aantal inwoners, deze steeg naar maar liefst 300 mensen. Deze verandering werd veroorzaakt door de vestiging van een internationaal houtbedrijf waardoor er meer werkgelegenheid kwam. Zij planten bomen met de bedoeling ze jaren later te kunnen kappen voor de verkoop. Echter, de bomen bleken niet van de goede kwaliteit, het bedrijf vertrok en de bomen zijn uiteindelijk niet gekapt. Met het vertrek van het bedrijf verdween ook de werkgelegenheid waardoor veel inwoners verhuisden.

Op dit moment wonen er 25 families in Dos Bocas. Er heerst een gemoedelijke sfeer: er wordt veel samengewerkt en er wordt altijd tijd gemaakt voor een praatje. Er is een kleine basisschool, een kerk en een voetbalveld te vinden. Met de komst van de thermale baden een paar jaar geleden werden de eerste toeristen in Dos Bocas verwelkomd. Zowel buitenlandse toeristen als de Tico’s zelf nemen graag plaats in een van de baden. Indien tijd en het weer het toelaat maken we graag een wandeling met u ter kennismaking met het dorp.

Over ons


Wij zijn Anouk en Eliseo. Voordat we Calathea Lodge begonnen werkten we als managers bij een andere lodge, dit is ook de plek waar de vonk tussen ons oversloeg. We kregen de mogelijkheid om een lodge te openen in Dos Bocas. Eliseo is opgegroeid in Dos Bocas, Anouk is Nederlandse maar heeft ook haar thuis gevonden in Dos Bocas. We spreken Spaans, Engels en Nederlands. Kijk ook eens op onze Facebookpagina of op onze pagina op Instagram voor meer beelden.

Pura Vida

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk Bestemming Pura Vida, de website van Anouk over reizen en wonen in Costa Rica.

ecolodge