Costa Rica

Costa Rica


Het maakt niet uit of je een ervaren reiziger bent of dat je voor het eerst ver van huis bent, wat algemene informatie over het vakantieland vooraf is altijd mooi meegenomen. Wellicht heb je alles al gepland of ga je juist op de bonnefooi. Hoe dan ook, een vakantie naar Costa Rica staat garant voor natuur, avontuur, wildlife en mooie stranden. Lees verder wat je nog meer kunt verwachten.

De term ‘pura vida’ heb je vast en zeker vaker gehoord. Nee, ze zeggen het niet alleen voor de toeristen, maar de Tico’s (de Costa Ricanen) leven er echt naar. Een situatie waarin menig Nederlander chagrijnig zou zijn levert hier reacties op als ‘rustig maar, komt goed’ of er wordt een grapje over gemaakt. Genieten van het leven en er is altijd tijd voor een praatje.

Naar Costa Rica gaan betekent dat je van natuur houdt. Met acht verschillende microklimaten is het landschap divers: van nevelwouden tot bergen, van de Caribische stranden tot de pure jungle in Corcovado. Als je onderweg bent zal je het landschap zien veranderen. Het land is ontzettend rijk aan verschillende diersoorten. Met de verschillende klimaten zal je op elke plek weer andere dieren ontdekken. Houd altijd je ogen en oren open. Dieren spotten is afhankelijk verschillende factoren: de tijd van het jaar, het weer, het tijdstip, jouw geduld en een beetje geluk..

De beste manier om het land te verkennen is met een huurauto. Het leent zich uitstekend om de minder bezochte plekken van het land te ontdekken en je hebt veel vrijheid. Voor het openbaar vervoer heeft Costa Rica op zich goede bussen, maar je zult vaker moeten overstappen om je bestemming te bereiken. Let ook op als je moet overstappen: vaak is de aansluiting op een ander busstation dan waar je aankomt. Al met al moet je rekening houden met langere reistijden.

Neem de tijd om het land te leren kennen. De activiteiten, de indrukken die je op doet, het andere klimaat en het reizen van locatie naar locatie… Het kost energie. Costa Rica is niet veel groter dan Nederland maar het heeft een heel ander landschap en wegennetwerk. Sommige afstanden zijn niet zo snel te overbruggen door bijvoorbeeld hoogteverschil. Wil je naar de volgende bestemming gaan, vraag dan een dag voor vertrek bij je accommodatie hoe lang de rit ongeveer zal zijn. Navigatiesystemen geven namelijk niet altijd de goede tijden weer. Bij ons staat bijvoorbeeld de kortste route niet op Google Maps. Er zijn standaardroutes die reisgidsen aanbieden, dingen die je ‘gezien moet hebben’. Maar Costa Rica heeft meer te bieden. Ga op de bonnefooi, laat je verassen door de tips die de hoteleigenaren je kunnen geven. Wie kent de omgeving nou beter?

Laat je niet afschrikken om Costa Rica te bezoeken tijdens het regenseizoen, het brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Door de regen zullen er bijvoorbeeld meer bloemen te zien zijn, waardoor er ook makkelijker vogels te zien zijn. Als het geregend heeft en het dus vochtiger is, zijn de kikkers makkelijker te vinden voor de gidsen doordat ze actiever zijn en meer geluid maken. Het regenseizoen wordt ook wel als het laagseizoen aangeduid, het zal op plekken minder druk zijn. Bezoek Costa Rica dus vooral, maar wees wel voorbereid. Neem regenkleding en eventueel een paraplu mee. Het regent over het algemeen een paar uur, de ochtenden zijn vrijwel altijd droog. Maar als het regent kan het wel hard regenen. Onweer kan ook harder klinken dan in Nederland wanneer je in de bergen bent. Ga op de bonnefooi zodat je makkelijker naar een andere locatie kan als het op jouw locatie veel regent. Met de verschillende microklimaten heb je namelijk grote kans dat het weer een stukje verderop heel anders is. Laat je niet afschrikken, maar houd er wel rekening mee. Wees naast de regen ook voorbereid op de zon: hij schijnt erg sterk en je verbrandt snel.

Spaans is de voertaal in Costa Rica. Op de meeste toeristische plaatsen zal je geholpen worden in het Engels, dus mocht je de Spaanse taal niet beheersen is dat geen ramp. Het is echter leuker voor de beleving om wat woordjes te beheersen. De Tico’s zijn namelijk altijd behulpzaam en willen graag een praatje met je maken. Wanneer je wat Spaans spreekt zal er een wereld voor je open gaan en zal het makkelijker voor je zijn om de minder bewandelde paden te bezoeken of in lokale restaurants (de soda’s) te gaan eten.

En zeg gerust overal waar je komt: pura vida!

Meer weten over reizen en wonen in Costa Rica? Bekijk Bestemming Pura Vida, de website van Anouk met handige reistips en informatie over bestemmingen.